اتوماسیون، واژهای یونانی و به معنی عمل کردن بدون عامل خارجی (انسان) است. به عبارت دیگر اتوماسیون یعنی خودکار شدن عملیات. انجام عملیات مختلف به صورت اتوماتیک، ناخودآگاه تصاویری از آینده را برای ما مجسم میسازد؛ تصاویری از اتومبیلهای پرنده، جتسونها و یا رباتهایی که برای ارائه خدمات طراحی و ساخته شدهاند. اتوماسیون از نظر ما انسانها پیشدرآمدی بر یک زندگی آیندهنگرانه است. با اینکه هنوز اتومبیل پرندهای در آسمانها دیده نمیشود، زندگی آیندهنگرانهای که به دنبال آن هستیم، از قبل فرا رسیده است.
اتوماسیون و سیستمهای رباتیک خودکار با به خدمت گرفتن نرمافزارها و فناوریهای روز دنیا، خدمات زیادی را در حوزههای مختلف برای مردم به ارمغان آوردهاند. با اینکه این موضوع هنوز همهگیر و جهانی نشده است، به خدمت گرفتن چنین فناوری در دنیای امروز، امری اجتنابناپذیر است. استفاده از اتوماسیونهای صنعتی در دوران همهگیری کووید-19 بیش از پیش افزایش یافته است.
اگر چه کووید-19 باعث عقبگردهای بسیاری در حوزههای مختلف شد و تجارتهای زیادی را مختل کرد، اما باعث درخشش و پیشرفت سیستمهای اتوماسیونی (سیستمهای تمام اتومات یا خودکار) شد. از تولیدکنندگانی که در تلاش بودند تا زنجیرههای تامین خود را به حالت قبل بازگردانند گرفته، تا شرکتهایی که به دنبال پیشبرد و البته جایگزین کردن نیروی انسانی خود بودند را نجات داد.
اتوماسیون در دوران کووید-19
انواع متنوعی از اتوماسیونها وجود دارند که در حال حاضر در ساخت و تولید محصولات مختلفی مورد استفاده قرار گرفتهاند. سیستمهای اتوماسیون فرآیندی رباتیک (RPA)، نرمافزارهای برنامهنویسی شدهای هستند که به طور معمول در کارهای پیش پاافتاده و تکرارپذیر مورد استفاده قرار میگیرند و میتوانند جایگزینهای مناسبی برای کارمندان اداری باشند.
به گزارش وایرد WIRED، نرمافزار اتوماسیونِ فرآیند رباتیک (RPA) در دوران کرونا بیشتر در مراکزی مانند بیمارستانها و بانکها مورد استفاده قرار گرفت. از این سیستمها برای سرعت بخشیدن به فرآیندهای طولانی و البته کاهش زمان انتظار مراجعهکنندگان استفاده شد. نمونه موفق دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، استفاده از این نرمافزار در پردازش لغو پروازها در خطوط هوایی بود. شرکت دارویی تاکدا (Takeda) از این نرمافزار برای پذیرش بیماران مشکوک به کرونا استفاده کرد. فرآیندهایی که ممکن بود هفتهها یا ماهها طول بکشد، با استفاده از این نرمافزار به تنها چند روز تقلیل یافت.
از ابتدای سال، شرکتهای بیشتری امکانات و جنبههای مختلف فناوری اتوماسیون فرآیند رباتیک را بررسی و ارزیابی کردند تا روی بخش نرمافزاری و توسعۀ آن سرمایهگذاری کنند. شرکت یوپاث (UiPath)، یکی از دو شرکتی که نرمافزارRPA را خلق کرد، گزارش داد که در سه ماهه اول سال بیش از 800 مشتری جدید اضافه شدهاند.
به گزارش بیزنس اینسایدر (Business Insider)، شرکت IBM اخیرا اتوماسیون WDG را خریداری کرده است، فناوری برزیلی که به مشتریان IBM کمک میکند تا برنامههای تجاری خود را به حالت اتومات و تمام خودکار درآورند. شرکت مایکروسافت نیز در ماه مه روی شرکت سافتوموتیو (Softomotive)، که شرکت ارائهدهندۀ RPA است، سرمایهگذاری کرد. نکته مورد توجه این است که ظرفیت و کاربری اتوماسیونها به امور اداری و دفتری ختم نمیشود، بلکه کاربردهای بالقوۀ بسیاری دارند.
اتوماسیون، جریان اصلی در صنعت
شرایط ناشی از شیوع کرونا (کووید-19) باعث شد تا علاوه بر اتوماسیون و نرمافزار RPA، باقی اتوماسیونهای رباتیک هم از چشمانداز بهتر و قویتری نسبت به گذشته برخوردار شوند. شرکتها و کارخانههای بزرگ به طور همزمان به دنبال جلوگیری از انتقال و شیوع ویروس کرونا در محیط کاری و در عین حال ادامۀ فعالیت خط تولیدشان هستند. پس رباتها تنها راهحلهای ممکن به نظر میرسند.
جناب آقای شاهین فرشچی، یکی از سرمایهگذاران شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر لوکس (Lux Capitals Venture) اظهار داشت که خرید شرکت کیوا (Kiva) از طرف شرکت آمازون، که اکنون با نام تجاری «رباتهای آمازون» مطرح است، جرقهای بود که هشت سال پیش زده شد. درست وقتی که مدیران آمازون به دنبال شرکتهایی بودند تا در زمینۀ اتوماسیون و رباتیک، آمازون را همراهی کنند.
به نظر کارشناسان، فناوری اتوماسیون میتواند در امور تدارکاتی مثل انبارداری یا حمل کالا هم در آینده مورد استفاده قرار بگیرد. آقای فرشچی با ارائۀ نظریهای در مورد زنجیرۀ تامین در صنعت بیان کرد: «در آیندۀ خیلی نزدیک اتوماسیونِ ربات محور وارد دنیای صنعت خواهد شد و هزینههای مربوط به نیروی کار را تا حد زیادی کاهش خواهد داد.» به عقیدۀ ایشان عملیاتهای صنعتی با سرعت بیشتری انجام خواهند شد. برای مثال به یکی از استارتاپهای خودشان که بهتازگی از طرف آمازون خریداری شده است، اشاره کرد. استارتاپ زوکس، که مربوط به ارائۀ خدمات خودران (self-driving service) است.
آقای فرشچی به بیزنس اینسایدر (Business Insider) گفت: «درست مثل فضای ابری، نرمافزار (بهمثابۀ خدمات) و تلفن همراه که همگی به یک جریان اصلی بدل شدند، اتوماسیون نیز مسیر مشابهی را طی خواهد کرد. به نظر من به جای اینکه یک احتمال باشد، یک پدیدۀ بسیار قریب الوقوع است.»
تعداد بالای شرکتهای بزرگی که در دوران کووید-19 بهدنبال اتوماسیون و استفاده از ربات در صنعت و تجارت خود هستند شاهد این مساله بوده و به سخنان آقای فرشچی اعتبار میدهد. در دوران همهگیری ویروس کرونا در چین، از رباتها برای تحویل مرسولههای پستی (بدون هرگونه تماس) استفاده شد. براساس گزارشهای برینک نیوز (Brink News)، شرکتهای تایسون (Tyson)، پیلگیریمز پراید (Pilgrim’s Pride) و کاستکو (Costco) به دنبال راهحلی اتوماتیک و بدون دخالت انسان در بستهبندی گوشت هستند. شرکتهای گپ (GAP) و والمارت (Walmart) هم در خودکار کردن امور بهوسیلۀ اتوماسیون بسیار سریع عمل کردند تا بتوانند تماسها را میان کارگران خود کاهش و از طرف دیگر بهرهوری را در شرکتهای خود افزایش دهند.
اما بهظاهر این تنها آغاز ماجراست. اتوماسیون دیگر یک گزینۀ انتخابی نیست، بلکه امری اجتنابناپذیر و بسیار حیاتی است. بهعقیدۀ آقای فرشچی، سرمایهگذار خطرپذیر شرکت لوکس (Lux)، شرکتها بهدنبال راه حلی خواهند بود که هرچه سریعتر بتواند به سیستم کنونی آنها ملحق شود، یا به عبارت دیگر اتوماسیونی که باعث تسریع امور حال حاضر در شرکتها شود.
آقای فرشچی گفت: «من فکر میکنم راهی که فناوری اتوماسیون پیش گرفته است، نشان از فرصتهای بزرگتری است که تا 10 سال آینده به وجود خواهند آمد. تاکنون سرمایهگذاریهای انجام شده در این زمینه بسیار محدود بودهاند. این قدمها نمایانگر جنبش گستردهتری در زمینۀ اتوماسیون است که آن را به امری اجتناب ناپذیر در دنیا بدل خواهد کرد.»
تاثیر آینده کووید-19 و اتوماسیون
با توجه به پیشبینیهای فورستر (Forrester)، استفاده از اتوماسیونها افزایشی چشمگیر خواهد داشت. به گزارش برینک نیوز (Brink News)، رکودهای اقتصادی پیش آمده در صنعت و تجارت در سراسر دنیا مشوق بزرگی برای استفاده از نوآوری و اتوماسیون در آینده هستند. با استفاده از اتوماسیون، تولید با اختلال کمتری مواجه خواهد شد.
بهگفتۀ یک کارشناس، هرچه ارائۀ یک خدمت ضروریتر تلقی شود، گرایش به استفاده از اتوماسیون توجیهپذیرتر خواهد بود. بهعقیدۀ برینک نیوز (Brink News)، صنایعی که در دوران کووید-19 با اختلالات بیشتری روبهرو شدند، زودتر از باقی صنایع به حوزۀ اتوماسیون وارد خواهند شد.
بهعقیدۀ کارشناسان حوزۀ اقتصاد، اتوماسیون نقش کلیدی و بسیار مهمی در ایجاد رقابت اقتصادی ایفا خواهد کرد، که خود باعث حرکت رو به جلوی اقتصاد در دنیا خواهد شد. بهعقیدۀ مورین فلمینگ، تحلیلگر IDC، شرکتی وجود ندارد که به دلیلی غیر از رقابت و بقا در بازار از اتوماسیون استفاده کرده باشد.
علاوه بر مسائل مربوط به سلامت و امنیت، سرعت و دقت در آینده، کدنویسی روی کامپیوترها در جهت اتوماسیون همهجا و برای هر صنعتی کاربرد خواهد داشت. بهعقیدۀ آقای فرشچی اتوماسیون امری واجب و ضروری است و زمان آن اصلا مهم نیست، مهم این است که با چه کسی شروع به مشارکت کنید.
زمان انتشار مطلب | 05 بهم 1399 |
کلیه حقوق وبسایت متعلق به شرکت نونگار است
کلیه حقوق وبسایت متعلق به شرکت نونگار است