دستگاه سی ان سی CNC چیست؟

تاریخ بروز رسانی:
1403/12/22
مدت زمان مطالعه :
10
دقیقه
دستگاه سی ان سی چیست | انواع CNC | طرز کار
دستگاه سی ان سی cnc، دارای مته و موتور قدرتمند (اسپیندل) است که با برنامه نویسی کامپیوتری کنترل می شود، به عبارت دیگر دستورات عددی از یک نرم افزار خاص به دستگاه ارسال می شود و این دستورات مشخص می کند که ابزار چگونه حرکت کند، با چه سرعتی کار کند و چه وظیفه ای را انجام دهد. به این ترتیب، دستگاه قطعاتی با دقت و کیفیت بالا را در کمترین زمان و با کمترین خطا تولید می کند.
یکی از اجزای مهم دستگاه cnc، اسپیندل و ابزار برش آن است که در مدل های عمودی و افقی کاربرد دارد. حرکت عمودی در فرآیندهایی مانند دریل کاری و سوراخ کاری به کار می رود در حالی که میز چرخشی و انعطاف پذیری این دستگاه ها امکان برش زاویه های پیچیده را امکان پذیر می کند.
تاریخچه و تکامل تکنولوژی سی ان سی CNC
ریشههای ماشین کاری سی ان سی به دهه ۱۹۴۰ میلادی بازمیگردد، زمانی که نیاز به تولید قطعات دقیق در صنایع نظامی و هوایی باعث شد تا دستگاههای کنترل عددی (NC) توسعه یابند. در دهه ۱۹۵۰، با پیشرفت کامپیوترهای صنعتی، مفهوم CNC (Computer Numerical Control) به وجود آمد که باعث افزایش اتوماسیون و کاهش وابستگی به نیروی کار انسانی شد. در دهههای بعدی، فناوری لیزر، پلاسما و واترجت به برش فلزات اضافه شد و امکان برش با سرعت و دقت بسیار بالا را فراهم کرد.(منبع: 3erp)
بیشتر بخوانید: با انواع دستگاه سی ان سی آهن و فلزات آشنا شوید و کسب و کار خو د را توسعه دهید.
این دستگاه ها در ساخت قاب عکس، کابینت و مبل در صنایع چوبی بسیار کاربرد دارند. با توجه به تحولات تکنولوژی، دستگاه های سی ان سی نه تنها در صنایع بزرگ بلکه در کارگاه های کوچک و حتی برای پروژه های خانگی نیز به کار می روند. در ادامه به معرفی انواع دستگاه های سی ان سی، بررسی مزایا و معایب، کاربرد و طرز کار این دستگاه ها همچنین قیمت و مشخصات فنی دستگاه های سی ان سی خواهیم پرداخت.
طرز کار دستگاه سی ان سی (CNC)
طرز کار دستگاه سی ان سی (Computer Numerical Control) به این صورت است که ابتدا با استفاده از زبان برنامه نویسی G-Code و نرم افزارهای طراحی و مدلسازی کامپیوتری (Cad and solidworks)، شکل و ابعاد قطعه با جزییات دقیق آن طراحی می شود، این طراحی به کد برنامه نویسی تبدیل می شود که شامل حرکت ابزار، عمق برش دهی و سرعت دستگاه می باشد سپس در انجام عملیات های مختلف در طراحی قطعه مورد نظر از این کدها استفاده می کند.
در مرحله بعد دستگاه سی ان سی با توجه به نوع قطعه ای که قرار است تولید شود تنظیم میشود و کدهای برنامه نویسی CNC بر روی دستگاه بارگذاری می شود؛ در این مرحله دستگاه بر اساس کدهایی که توسط کامپیوتر به آن داده شده است کار طراحی را انجام می دهد تا قطعه مورد نظر طراحی و تولید شود.
در زمان انجام عملیات اپراتور دستگاه CNC باید تمام مراحل برش دهی و شکل دهی را نظارت کند تا از بروز هر مشکلی جلوگیری شود و قطعه مورد نظر با کیفیت تولید شود، در نهایت قطعه تولیدی از دستگاه خارج میشود.
دو نوع سیستم مدار باز و مدار بسته برای کنترل موقعیت وجود دارد
در این فرایند دو نوع سیستم مدار باز و مدار بسته برای کنترل موقعیت وجود دارد، در مدار باز دستگاه سی ان سی فقط از کنترلر خود دستور می گیرد و اگر مشکلی به وجود آید، دستگاه نمیتواند آن مشکل را شناسایی و رفع کند اما در سیستم مدار بسته دقت بیشتری وجود دارد و کنترلر اطلاعاتی درباره وضعیت موتور و عملکرد آن دریافت می کند تا هرگونه خطا در سرعت و موقعیت را تشخیص دهد و سریع آن را رفع کند.
محورهای دستگاه cnc کدام است؟
اساس کار دستگاه سی ان سی cnc بر اساس محورهای حرکتی است که برای نوع خاصی از عملیات طراحی شده است تا به تولید قطعات با دقت بالاتر و کیفیت بیشتر منجر شود، با افزایش این محورهای حرکتی دستگاه قادر هستند تا کارهای پیچیده و چند بعدی را به آسانی انجام دهد؛ این محورهای اصلی سی ان سی به طور کلی به شرح زیر هستند:
محور X: یک محور افقی است و حرکت در راستای چپ و راست را کنترل می کند
محور Y: محور عمودی است و حرکت را در راستای جلو و عقب کنترل می کند
محور Z: این محور معمولاً به سمت بالا و پایین حرکت می کند و برای کنترل عمق برش استفاده می شود
علاوه بر محورهای اصلی دستگاه های cnc دارای محورهای دیگری است که عبارتند از:
محور A: حرکت دورانی حول محور X
محور B: حرکت دورانی حول محور Y
محور C: حرکت دورانی حول محور Z
در دستگاه های پیشرفته تر ممکن است محورهای بیشتری موجود باشد تا امکان تولید قطعات پیچیده تر فراهم شود، دستگاه های سی ان سی cnc با تعداد محورهای بیشتر مانند خم کننده های 5 محوره به مهندسان و طراحان این امکان را می دهند که اشکال پیچیده تری را با دقت بیشتری تولید کنند.
بیشتر بخوانید: دستگاه سی ان سی ام دی اف و بهترین طرح ها روی ام دی اف
در ادامه به بررسی انواع مختلف دستگاه CNC و کاربردهایشان در صنایع مختلف می پردازیم که چگونه سی ان سی ها دنیای تولید را دگرگون کرده اند بنابراین اگر قصد خرید دستگاه cnc را دارید در ادامه همراه با ما باشید.
انواع دستگاه سی ان سی CNC | کاربردها و طرز کار آنها
دستگاه های سی ان سی CNC ابزارهای صنعتی هستند که از فناوری دیجیتال برای کنترل حرکت دستگاه ها استفاده می کنند و به طور گسترده ای در کارخانه ها، کارگاه ها و صنایع مختلف استفاده می شوند، دسته بندی انواع مختلف از دستگاه های سی ان سی وجود دارد که هر یک کاربرد و ویژگی های خاص خود را دارند.
1. دستگاه cnc چوب روتر و ام دی اف (CNC Router)
دستگاه cnc چوب یک نوع ماشین ابزار CNC است که برای برش، حکاکی و ایجاد شکل های مختلف روی چوب به کار برده می شود، این دستگاه ها با استفاده از نرم افزارهای طراحی و برنامه نویسی می توانند طرح های پیچیده و دقیق را بر روی چوب پیاده سازی کنند. از مهمترین کاربردهای دستگاه سی ان سی چوب در صنایع مختلف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد برش و حکاکی اشکال پیچیده و خاص بر روی تخته های چوبی
- دستگاه سی ان سی چوب به دلیل قابلیت طراحی های پیچیده با دقت و ظرافت خاص که بر روی چوب انجام میدهد در تولید مبلمان به کار برده می شود.
- برای تولید قطعات چوبی تزئینی و کارهای هنری از دستگاه سی ان سی چوب به کار برده می شود.
- برای کارهای دیکوراسیون مانند پنل های چوبی، سقف های کاذب از این دستگاه به کار برده می شود.
- در صنعت بازی برای تولید ابزارها و قطعات چوبی بازی به کار برده می شود.
قیمت دستگاه سی ان سی چوب با توجه به ویژگی ها، برند و اندازه و ابعاد دستگاه متغییر است اما به طور میانگین قیمت دستگاه های سی ان سی چوب کوچک و بزرگ در بازه قیمتی 500 میلیون تومان تا 3 میلیارد تومان می باشد اما برای استعلام دقیق این دستگاه های میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
2. دستگاه cnc سنگ
دستگاه سی ان سی سنگ (CNC Sink) به طور خاص برای برش و شکل دهی به مواد مختلف به ویژه در صنعت سنگ و داربست های ساختمانی طراحی شده است.
این دستگاه برای برش سنگهای طبیعی، سرامیک و سایر مواد سخت استفاده می شود. از جمله کاربردهای دستگاه سی ان سی سنگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاه های سی ان سی سنگ به طور عمده برای برش حکاکی سنگ های مختلف، از جمله گرانیت، مرمر و تراورتن استفاده می شوند.
- انجام حکاکی های دقیق و طراحیهای پیچیده بر روی سطوح سنگی می باشند.
- از دستگاه های سی ان سی سنگ می توان برای تولید قطعات دکوراتیو مانند صفحاتی برای میزها، دیوارپوشها استفاده کرد.
- برای تولید سازههای سنگی مورد نیاز استفاده شوند.
3. دستگاه سی ان سی cnc جوشکاری
دستگاه سی ان سی جوشکاری (CNC Welding Machine) یک نوع دستگاه اتوماتیک است که برای انجام فرآیند های جوشکاری با دقت و کنترل بالا طراحی شده است با استفاده از سیستم های سنجش و کنترل کیفیت این دستگاه ها می توانند به صورت اتوماتیک کیفیت جوشها را ارزیابی و تضمین کنند همچنین دستگاه جوشکاری می تواند در شرایط محیطی مختلف و در جوشکاری مواد سخت و پیچیده کارایی داشته باشند.
4. دستگاه فرز cnc
یکی از دستگاه های ماشین کاری سی ان سی است که برای برش و شکل دادن به مواد مختلف مانند فلز، چوب، پلاستیک و کامپوزیت ها استفاده می شود. اگر قصد خرید دستگاه فرز cnc را دارید میتوانید به صفحه دسته بندی انواع این دستگاه ها مراجعه کنید.
برای اطلاعات بیشتر درباره دستگاه های فرز سی ان سی و انواع آن به صفحه دستگاه فرز سی ان سی چیست مراجعه کنید.
5. دستگاه cnc برش لیزری
دستگاه برش لیزری سی ان سی (CNC Laser Cutting Machine) یک نوع دستگاه صنعتی است که از فناوری لیزر برای برش و شکل دهی به مواد استفاده می کند همچنین ابعاد این دستگاه ها تقریبا از 120 * 90 سانتی متر تا 2 متر در 3 متر می رسد.
پیشنهادی: برای خرید و فروش دستگاه برش لیزری فلزات به صفحه دسته بندی انواع دستگاه برش لیزری مراجعه کنید.
در این دستگاه یک پرتو لیزر بسیار قوی به سمت ماده (فلزات، پلاستیک، چوب و یا مواد مرکب) هدایت می شود و با دقت بالا آن را برش می دهد بر خلاف روشهای سنتی، برش لیزری ضایعات کمی را تولید می کند زیرا برشها بسیار دقیق و نزدیک به هم انجام می شوند؛ از کاربردهای دستگاه برش لیزری سی ان سی عبارتند از:
- این دستگاه قابلیت برش انواع مختلفی از فلزات از جمله فولاد، آلومینیوم و مس را دارد که این ویژگی برای صنایع مختلف مانند خودرو سازی، هوافضا و ساخت ماشینآلات مناسب است.
- دستگاه های برش لیزری می توانند مواد غیر فلزی مانند چوب، پلکسیگلاس، کاغذ و پارچه را نیز برش دهند که در صنعت دکوراسیون برای تولید محصولات هنری و تبلیغاتی کاربرد دارد.
- قابلیت ایجاد طرح ها و شکلهای پیچیده و دقیق، دستگاههای برش لیزری cnc را به ابزاری مناسب برای تولید انواع قطعات و اجزای صنعتی تبدیل کرده است.
- این دستگاهها برای حکاکی و ایجاد تصاویری دقیق بر روی سطوح مختلف استفاده می شوند.
- برش لیزری به دلیل سرعت و دقت بالا در تولید، میتواند خط تولید را بهبود بخشد و زمان تولید را کاهش دهد.
در ویدیو زیر طرز کار دستگاه برش لیزری را نمایش می دهد.
6. دستگاه تراش سی ان سی
دستگاه تراش سی ان سی، یک ماشین ابزار است که برای تراشیدن و شکل دهی قطعات چرخشی استفاده می شود، همچنین می تواند با دقت بالا و به صورت خودکار انواع مختلفی از قطعات را تولید کند.
دستگاه تراش CNC برای تولید اشکالی استوانه ای و قطعات متقارن نیز بکار می رود، این دستگاه با چرخاندن قطعه کار نسبت به ابزار برش، شکل دهی و سوراخ کاری را انجام می دهد.
برای اطلاعات بیشتر درباره دستگاه های تراش سی ان سی به صفحه تراش سی ان سی چیست مراجعه کنید.
7. معرفی دستگاه cnc پلاسما
دستگاه سی ان سی پلاسما (CNC Plasma) یک نوع ماشین کاری است که برای برش و شکل دهی فلزات با استفاده از جت پلاسما طراحی شده است، این دستگاه ها به طور خاص برای برش فلزات نازک و متوسط از جمله آهن، استیل، آلومینیوم و مس به کار می روند.
دستگاه سی ان سی پلاسما دارای کاربرد های زیادی است که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای برش تیرک های فلزی، اجزای ساخت و ساز و سازه های فلزی
- برای تولید و برش قطعات مختلف خودرو
- برای ساخت آثار هنری و دکوراتیو از فلزات
- در تعمیرات صنعتی و ساخت قطعات یدکی
- در برش قطعات برای سازه های دریایی و هواپیما
بیشتر بخوانید: دستگاه فرز منوال چیست و چه قیمتی دارد؟
8. دستگاه سی ان سی تخلیه الکتریکی (EDM)
دستگاه سی ان سی تخلیه الکتریکی (EDM) از تخلیه الکتریکی برای برش مواد مختلف استفاده می کند، در این فرآیند الکترود (معمولاً از مس یا گرافیت) و قطعه کار به یک منبع تغذیه متصل می شوند و بین آنها یک قوس برق ایجاد می شود، این قوس باعث تولید حرارت بالا میشود که می تواند ماده را ذوب کرده و از بین ببرد.
برش دقیق فلزات (EDM) به دلیل دقت بالا و قابلیت برش اشکال پیچیده به ویژه در صنعت قالب سازی و تجهیزاتی که نیاز به قطعات دقیق دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد دستگاه سی ان سی CNC در صنایع مختلف چیست؟
به طور کلی دستگاه سی ان سی در صنایع مختلف برای کاربردهای متنوع به کار می رود مهمترین کاربردهای این دستگاه عبارتند از:
- صنعت خودرو
در صنعت خودرو سازی، دستگاه های سی ان سی به دلیل سرعت بالا برای تولید قطعات مانند سرسیلندرها و قطعات داخلی خودرو به کار برده می شوند و با توجه به تولید انبوه این دستگاه ها، به خودرو سازان این امکان میدهند تا تولیدات خود را با کیفیت بالاتر و هزینه کمتر انجام دهند.
- صنعت هوافضا
از دستگاه های سی ان سی در صنعت هوافضا برای تولید قطعات سبک و پیچیده ماننده ساخت سازه های هواپیما، تیغه های توربین و موتورهای جت استفاده می کنند همچنین امکان استفاده از آلیاژهای تیتانیوم و کامپوزیتها، باعث افزایش مقاومت و کاهش وزن قطعات ساخته شده می شود.
- صنعت مکانیک
در صنعت مکانیک برای تولید بلبرینگ ها، شفت ها و چرخ دندهها از دستگاه های سی ان سی استفاده می شود همچنین دقت بالای CNC باعث می شود تا قطعات مکانیکی بدون نیاز به پرداخت اضافی تولید شوند که این امر در افزایش دوام و عملکرد تجهیزات بسیار مهم است.
- صنعت چوب
دستگاه های سی ان سی برای تولید طراحی الگوهای پیچیده و طراحی دکوراسیون داخلی، تولید مبلمان، سازه های چوبی همچنین برشکاری و حکاکی بر روی چوب مبلمان کاربرد دارد. امکان برشکاری و حکاکی دقیق این دستگاهها، ایجاد طرح های هنری و حکاکی های سه بعدی را امکان پذیر می کند.
- صنعت پزشکی
دستگاههای cnc برای تولید ابزارهای جراحی، ایمپلنتها و تجهیزات پزشکی دقیق و سفارشی کاربرد دارند. در صنعت پزشکی، دستگاههای CNC برای تولید ابزارهای جراحی، پروتزها، ایمپلنتها و تجهیزات دقیق و سفارشی کاربرد دارند.
پیشنهادی: قیمت دستگاه تراش منوال
مهمترین مزایای و معایب دستگاه سی ان سی cnc چیست؟
دستگاه های سی ان سی دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه مهمترین آنها را نام می بریم:
مزایای دستگاه های سی ان سی
- دستگاه های cnc قادر به تولید قطعات با دقت زیاد هستند و این دقت در تولید مکرر و تکراری حفظ می شود.
- با استفاده از برنامه ریزی دقیق و خودکار، دستگاه های cnc زمان تولید را به طور قابل توجهی کاهش می دهند.
- عملیاتهای مختلف مانند برش، حفاری و شکل دهی به صورت خودکار انجام می شوند که نیاز به نیروی کار انسانی را کاهش می دهد.
- دستگاه های سی ان سی cnc می توانند با تغییر برنامه های نرم افزاری برای تولید انواع مختلف قطعات و محصولات استفاده شوند.
- با دقت بالا در برش و شکل دهی میزان ضایعات مواد اولیه کاهش می یابد و این به صرفه جویی در هزینه کمک می کند.
- طراحی قطعات با استفاده از نرم افزارهای CAD/CAM که با دستگاه CNC هماهنگ هستند به راحتی انجام شده و امکان ویرایش و تغییرات سریع وجود دارد.
- به دلیل خودکار بودن فرآیند نیاز به اپراتورها کاهش پیدا می کند.
- دستگاه cnc میتوانند برای مدت زمان طولانی کار کنند بدون اینکه به استراحت نیاز داشته باشد که این امر افزایش بهره وری کمک می کند.
معایب دستگاه های سی ان سی:
- خرید و نصب دستگاه های CNC می تواند هزینه داشته باشد وعلاوه بر این هزینه های نگهداری و تعمیر نیز ممکن است زیاد باشد.
- دستگاه CNC به برق و نرم افزارهای مخصوص نیاز دارد و در صورت قطع برق یا خرابی برنامه نرم افزاری عملکرد دستگاه متوقف می شود.
- برنامه نویسی نادرست یا عدم دقت در طراحی میتواند منجر به تولید قطعات معیوب یا آسیب به دستگاه شود.
- دستگاه های ممکن است فقط با مواد خاصی کار کنند و محدودیت هایی در استفاده از مواد مختلف داشته باشند.
- برخی از دستگاه های سی ان سی ممکن است فضای زیادی را اشغال کنند و این میتواند در کارگاه های کوچک ایجاد مشکل کند.
قیمت دستگاه سی ان سی (CNC) چقدر است؟
قیمت دستگاه سی ان سی به معیارهای زیادی بستگی دارد که از جمله میتوان به برند دستگاه، نوع دستگاه، اندازه و ابعاد دستگاه، تجهیزات و لوازم جانی اشاره کرد؛ با توجه به فاکتورهای ذکر شده انواع دستگاه های سی ان سی دارای قیمت متفاوت هستند به عنوان مثال دستگاه سی ان سی کوچک که برای کاربرد کارگاهی و خانگی می باشد و ابعاد این دستگاه ها معمولا 60*60 سانتی متر تا 120*120 سانتی متر است، دارای قیمت میانگین 15 میلیون تومان تا 100 میلیون تومان هستند.
بیشتر بخوانید: آیا میدانید دایکاست چیست؟
قیمت دستگاه های سی ان سی در پروژه های متوسط که به تولیدات بیشتری نیاز دارند در بازه های قیمتی 100 تا 500 میلیون تومان و در پروژه های بزرگ و کارگاه های بزرگ که نیاز به تولید انبوه است قیمتی میانگین 500 تا 4 میلیارد تومان است که این قیمت ها به طور میانگین هستند و با تغییرات ارز کم و زیاد میشوند بنابراین برای استعلام قیمت دقیق و به روز دستگاه های مورد نظر کافی است از طریق راه های ارتباطی مندرج در سایت یونیکسل با ما در ارتباط باشید.
نکات مهم در خرید دستگاه سی ان سی cnc
انواع دستگاه های سی ان سی وجود دارد اما توجه به نکاتی در قبل از خرید دستگاه های سی ان سی باعث می شود تا بتوانید دستگاه متناسب با نیاز کار خود خریداری کنید.
دقت در برشکاری یکی از اصلی ترین فاکتورها در خرید دستگاه cnc
دستگاههای CNC با دقت بالاتر می توانند برای تولید قطعات با جزئیات بیشتر کاربرد داشته باشند، آن عددی که در مشخصات دستگاه با نام "دقت خطا" نمایش داده می شود به این دلیل است که دستگاه چگونه می تواند به دقت مشخص شده در طراحی های شما برسد و برای دستیابی به تولید حرفه ای، باید دستگاهی با دقت مناسب انتخاب کنید.
توجه به ابعاد دستگاه و حجم کار
ابعاد میز کار و دستگاه مورد نظر با توجه به فضای کار اهمیت دارد در ابتدا باید از خود بپرسید دستگاه سی ان سی قرار است برای چه ابعادی از قطعات مختلف به کاربرده شود و آیا این دستگاه برای فضای مورد نظر مناسب است یا خیر؟ به طور مثال برای تولید قطعات بزرگ نیاز به فضای کار بزرگتر و میزکار با ابعاد بزرگتر است.
قدرت موتور و سرعت پردازش
هر چه موتور قدرت بیشتری داشته باشد دستگاه می تواند با سرعت و دقت بیشتری کار کند و زمان تولید را کاهش دهد.
مواد سازگار با دستگاه سی ان سی
هر دستگاه سی ان سی برای کار با مواد خاص (چوب، پلاستیک، فلز) کاربرد دارد بنابراین دقت کنید که دستگاه مورد نظر سازگار با موادی که شما به آنها نیاز دارید، باشد.
خدمات پس از فروش و پشتیبانی
پس از خرید دستگاه سی ان سی مورد نظر توجه کنید تا حتما خدمات پس افز فروش داشته باشد زیرا ممکن است به خدمات پشتیبانی نیاز داشته باشید تا در صورت بروز مشکل، پشتیبانی فنی بتواند به شما کمک کند تادر صورت بروز مشکل آن را رفع کرده و دستگاه را به سریعا به حالت اول برگردانید.
بهترین برندهای دستگاه سی ان سی cnc
برند های مختلفی در زمینه تولید دستگاه سی ان سی وجود دارد که هر کدام دارای ویژگی و مشخصات خاص خود هستند:
Haas Automation: این برند آمریکایی یکی از بزرگترین تولید کنندگان دستگاه های CNC در جهان است و محصولات متنوعی از جمله دستگاه های فرز و دستگاه های تراش تولید می کند.
Mazak: این شرکت ژاپنی از معروف ترین تولید کنندگان دستگاه های CNC با کیفیت بالا و تکنولوژی پیشرفته است.
DMG Mori: این برند همکاری مشترک بین آلمان و ژاپن است و دستگاه های سی ان سی پیشرفته و با دقت بالا تولید می کند.
Fadal: این شرکت آمریکایی محصولات متنوعی برای ماشین کاری و صنعت تولید دارد و به خاطر کیفیت و قیمت مناسب شناخته شده است.
Okuma: این برند نیز از ژاپن آمده و به تولید انواع دستگاه های cnc می پردازد و به دقت و کیفیت بالا مشهور است.
Toshiba Machine: این شرکت ژاپنی در زمینه تولید دستگاه های cnc با فناوری پیشرفته شناخته میشود.
Biesse: این برند ایتالیایی در زمینه تولید ماشین آلات سی ان سی برای صنایع چوب و کامپوزیت فعالیت می کند.
Puma CNC: یکی از تولید کنندگان ماشینآلات که به دلیل محصولات با کیفیت و قیمتهای رقابتی مورد توجه قرار گرفته است.
Heller: تولید کننده آلمانی که در زمینه دستگاههای تولیدی و ماشین کاری CNC فعالیت می کند و به دقت و کیفیت بالای محصولاتش شناخته شده است.
سیستم های حرکتی در دستگاه سی ان سی cnc
سیستم حرکتی در دستگاه سی ان سی CNC یکی از اجزای حیاتی و اساسی است که به دستگاه اجازه می دهد تا بر اساس برنامه های از پیش تعیین شده موقعیت و نوع حرکت ابزار را کنترل کند، این سیستم معمولاً شامل چندین بخش و فناوری مختلف است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
1. موتورهای محرکه دستگاهCNC
موتور استپر (Stepper Motors): این موتورها به ازای هر پالس الکتریکی که دریافت می کنند به مقدار مشخصی حرکت می کنند و به دقت بالا در موقعیت یابی معروف هستند.
موتور سروو (Servo Motors): این موتورها با استفاده از فید بک موقعیت کنترل دقیق تر را ارائه می دهند و معمولاً در درخواست های با دقت بالا و سرعت های بالا مورد استفاده قرار می گیرند.
نقاله ها (Leadscrews و Ball Screws): این اجزا وظیفه تبدیل حرکت چرخشی موتور به حرکت خطی را برعهده دارند نقالهها می توانند به شکلی طراحی شوند که باعث کاهش اصطکاک و افزایش دقت حرکت شوند.
2. محورهای حرکتی
دستگاه های CNC معمولاً دارای چندین محور X ،Y ،Z هستند (بسته به نوع دستگاه ممکن است محورها بیشتر یا کمتر باشند) هر محور به یک موتور و نقاله متصل است که حرکت ابزار را کنترل می کند.
3. فرمان دهی و کنترل
سیستم کنترل سی ان سی دارای نرم افزاری است که برنامه های حرکتی را تحلیل و اجرا می کند، این نرمافزار ممکن است به صورت G-code یا سایر زبان ها نوشته شده باشد.
انواع سیستم های حرکتی دستگاه cnc
از انواع سیستم حرکتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیستم های حرکتی (Cartesian)
این سیستم دارای سه محور عمود بر هم هستند و ساده ترین و رایج ترین نوع است و در این ساختار حرکات به صورت خطی در محورهای (X ،Y ،Z) انجام می شود.
- سیستم های (Polar)
این سیستم ها بیشتر در کاربرد هایی استفاده می شوند که نیاز به تحرک در زاویه خاص دارند و حرکات در این سیستم ها براساس مختصات قطبی انجام می شود.
- سیستم های (Delta)
این نوع سیستم طراحی خاصی دارد که حرکت سریع و دقت بسیار بالایی را فراهم می کند و معمولاً در صنایع بسته بندی و چاپ استفاده می شود.
- سیستم های (SCARA)
این سیستم ها برای حرکات افقی و عمودی مناسب هستند و معمولاً در کاربردهای مونتاژ و ماشین کاری مورد استفاده قرار می گیرند.
مشخصات فنی دستگاه سی ان سی (CNC)
مشخصات فنی دستگاه سی ان سی به مجموعه ویژگی ها و قابلیت های دستگاه اشاره دارد که برای انتخاب و استفاده از دستگاه به کار می رود، در جدول زیر تمام اجزا با جزییات نام برده شده است.
نوع کنترلر
|
نوع کنترلر (مثلاً G-code ،M-code) قابلیت های برنامه نویسی |
توان موتور و سرعت
|
توان الکتروموتور (واحد: کیلووات) حداکثر سرعت حرکت محور (متر بر دقیقه) |
ابعاد و اندازه دستگاه
|
طول، عرض و ارتفاع دستگاه اندازه میز کار (محور X و Y وZ) |
سیستم حرکتی
|
نوع موتور (موتورهای سروو، استپر) نوع سیستم راهنما (ریل خطی، بلبرینگ) نوع حرکات (دو یا چند محور) |
دقت دستگاه سی ان سی و تکرارپذیری
|
دقت ماشین کاری (میلی متر) تکرار پذیری (میلی متر) |
نوع و اندازه ابزار
|
نوع ابزار (فریزر، دریل، برش) حداکثر قطر ابزار |
سیستم خنک کننده دستگاه CNC
|
نوع سیستم خنک کننده (آب و هوای فشرده) |
نوع مواد قابل پردازش
|
پلاستیک، فلز، چوب |
اتوماسیون
|
امکان تغییر ابزار به صورت خودکار (ATC) سیستم ایمنی و حسگرها |
برنامه نویسی و نرما فزار
|
نرم افزارمربوط به ایجاد و ویرایش طرح (CAD/CAM) قابلیت اتصال به کامپیوتر و شبکه |
وزن و ابعاد کلی
|
وزن دستگاه (برحسب کیلوگرم) ابعاد کلی دستگاه |
قابلیت ارتقاء
|
امکان اضافه کردن تجهیزات و امکانات جدید |
هزینه راهاندازی و نگهداری سی ان سی (CNC)
دستگاه های سی ان سی برای مدت زیادی فعالیت می کند و برای راه اندازی اولیه دستگاه تکنسین می تواند در محل کارگاه یا محل پروژه شما حضور یابد اما آنچه اهمیت دارد، هزینه نگهداری و فعالیت پایدار دستگاه است. برای اینکه دستگاه های سی ان سی بدون مشکل به فعالیت خود ادامه دهند نیاز است به صورت مرتب مورد بررسی قرار بگیرند تا اگر خطا یا اشکالی متوجه دستگاه باشد تکنسین بتواند آن مشکل را حل کند.
سخن پایانی
دستگاه cnc (کنترل عددی کامپیوتری) ابزارهای پیشرفته ای هست که برای تولید و پردازش قطعات به کار می رود، با استفاده از فناوری دیجیتال و برنامه نویسی عددی کنترل می شود و قابلیت انجام عملیات مختلفی از جمله برش، حکاکی، تراشکاری و سایر فرآیندهای تولیدی را دارد. به طور کلی دستگاه های CNC انعطاف پذیری و دقت بالایی را ارائه می دهند و در صنایع مختلفی از جمله خودرو سازی، صنایع هوا فضا، تولید مبلمان و صنایع فلز کاری مورد استفاده قرارمی گیرند انتخاب نوع مناسب دستگاه سی ان سی cnc بستگی به نوع کار و ماده مورد استفاده دارد.
کاردستگاه سی ان سی بر اساس دستورات عددی است که از طریق نرم افزار مخصوصی به دستگاه ارسال میشود. این دستورات تعیین میکنند که ابزار ماشین باید به کجا حرکت کند، چه سرعتی داشته باشد و چه عملی را انجام دهد.
محور X: معمولاً محور افقی است، محور Y: معمولاً محور عمودی است محور Z: این محور معمولاً به سمت بالا و پایین حرکت میکند و برای کنترل عمق برش استفاده میشود محور A: حرکت دورانی حول محور X، محور B: حرکت دورانی حول محور Y محور C: حرکت دورانی حول محور Z.
دستگاه سی ان سی چوب، دستگاه سی ان سی فلز، تراش cnc، فرز cnc، دستگاه سی ان سی لیزری، سی ان سی سنگ، سی ان سی ام دی اف، سی ان سی پلاسما...